Welcome to Perth’s newest urban community

WGE’s structural team have recently achieved completion on Perth’s newest urban living development. Oracle Apartments by Blackburne will celebrate the grand opening later this month.

The new 22 storey mixed use tower will house 137 apartments, three levels of car parking and retail/commercial spaces at street level. Designed by renowned Architect DMG the residential tower features a sky garden at Level 22 that maximises its exposure to the magnificent city views. A second common area includes a fitness hub at the podium level with  gym, yoga room, sauna and pool.

Structural Engineering on this project included:

  • Concept design through to commissioning
  • Design of post-tensioned suspended floors
  • Detailed 3D high-rise analysis on the lateral resisting system and vertical load bearing elements
  • Detailed design of the tower foundations including un-piled and piled rafts

Project features:

  • An economical structural design with a strong focus on rapid construction was achieved via 3D finite element modelling combined with the effective use of post-tensioned floor systems and a jump-form core.
  • Large cantilevered concrete elements on Level 22 facilitated a sky garden design that featured panoramic view of the cityscape.
  • The resident lounge located on Level 4 featured a suspended pool structure and Baja shelf overlooking the city’s north.

Project challenges

  • The fast-tracked programme was a major challenge. Through the use of 3D finite element modelling accurate structural analysis results were able to be obtained efficiently which significantly reduced time and costs on site. As a result, the project is currently ahead of schedule.
  • Significant savings on the structure were obtained through the use of post-tensioned floor slabs which minimised the building’s weight without compromising on column layouts. The savings filtered through the building from columns and walls through to raft foundations.
  • The elimination of transfer structure was a major success to this project. Through the use of carefully detailed wing walls on Level five that extended from the main lift and stair cores, the tower loads were successfully distributed onto columns within the carpark that did not interrupt its use. All of this was achieved without deep transfer beams which had a significant impact on the project’s cost and time requirements.
  • To achieve the architectural intent for the sky garden, large concrete cantilevers were designed using post-tensioned methods which minimised the structural depths whilst still maintaining the intended architectural form.
  • The construction of the lower split-levels and coordination with the jump-form core presented significant construction challenges. Through frequent communication with the builder and interrogation of construction sequencing requirements the team navigated through these complex levels without significant delays.